Wiegand Protokolüne Alternatif, OSDP (Open Supervised Device Protocol)

12-02-2021 11:08
Wiegand Protokolüne Alternatif, OSDP (Open Supervised Device Protocol)

Geçiş Kontrol Sistemlerinde Wiegand Veri İletim Protokolüne Alternatif

OSDP (Open Supervised Device Protocol)

Open Supervised Device Protocol (OSDP), Security Industry Association , SIA tarafından yayınlanan yeni nesil bir geçiş kontrol sistemi iletişim protokolüdür. OSDP, International Electrotechnical Commission, IEC tarafından

Mayıs 2020 tarihinde IEC 60839-11-5 kodu ile yayımlanmış ve onaylanmıştır. SIA, IEC 60839-11-5 standardını baz alarak OSDP V2.2 versiyonunu Aralık 2020'de yayınlamıştır. OSDP protokolü'nün yakın gelecekte hali hazırda yaygın olarak kullanılan Wiegand Protokolü'nün yerini alması beklenmektedir.

Şimdi her iki protokolü de kısaca tanıyalım.

Wiegand Protokolü 

Geçiş Kontrol Sistemleri'nde yaygın olarak Wiegand protokolü kullanılmaktadır. Wiegand protokolü 1970 yılında geliştirilmiştek yönlü, çok uzun mesafelere erişimde (>150m) sıkıntıları olan, yüksek veri güvenliği içermeyen donanım temelli bir protokoldür.

Kart numaralarının binary formda, 0 bitlerinin D0 pini, 1 bitlerinin de D1 pini üzerinden pulse şeklinde iletildiği bir yapıya sahiptir. D0 ve D1 çıkışları birer transistör veya buffer üzerinden 0-5V seviyeleri ile sağlanır.

Diferansiyel bir iletişim ortamı sunmaz. Elektriksel gürültülerden etkilenirler. Çok uzun mesafelere (>150m) veri iletiminde sıkıntılar vardır. Veri güvenliği sadece 2 adet eşlik biti ile sağlanır. Buda Kart ID verisinin kötü ortam şartlarında hatalı iletilmesine sebep olur.

 

OSDP Protokolü

OSDP çift yönlü bir protokoldür. Donanımsal olarak RS-485 haberleşme altyapısını kullanır. 2 telli diferansiyel iletim ortamı sayesinde elektriksel gürültülere karşı yğk sek bir direnç sağlanır. RS-485 altyapısı ile OSDB sinyalleri 1,2 km'ye kadar karşı tarafa iletilebilir.

OSDP Kart ID değerleri yazılımsal olarak OSDP protokolü ile yüksek güvenlik ile (AES 128 bit kripto) iletilir.

OSDP ile kart okuyucular ve kontrol panelleri arasında akıllı iletim sağlanmış olur. Veriler paketler haline iletilir. Her paketin karşılığında onay bilgileri karşı tarafa gönderilir.

Sadece kart ID değeri değil, diğer saha bilgileri de iletilebilir. Buzzer ve LED kontrolü, tarih-saat ayarı, tamper durumu, cihazın diagnostic (arıza alarm) durumu analizi yapılabilir. Kart Okuyucu'nun varsa tuş takımı üzerinden şifre, pin vs bilgiler iletilebilir.

OSDP protokolü sadece kart okuyucularda değil, biometrik cihazlar da kullanılabilir.

OSDP önümüzdeki yıllarda kart okuyucularda, geçiş kontrol panellerinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlaması beklenmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.